Markanläggning och El

31.12.2021

INVIGNING!
Rullatorrace, Rävlandarus och kommunalråd som klipper band! 


28 november 2013

Ljus i mörkret! TACK alla som varit med hittills!


26 november 2013
Planering för inkopplingspunkt är klar. Föreningsgården öppnar upp för att

ge rum för slingans inkopplingspunkt, anläggningens hjärta.

Knud från Föreningsgården och även en hjälte i det praktiska arbetet med slingan tillsammans med Roger som är projektets specialist i markanläggning. Här i diskussion med Sven från Johansson & Gunverth.

Efter mycket prat, planerande och praktiskt arbete är det nu väldigt nära.


24 november 2013
Nu börjar det ljusna!

67 stolpar är på plats.Stolparna är resta av starka män, för hand!

Rune, en av många hjältar längs slingan har ägnat mycket tid åt inkoppling.

Det tar ungefär 30 minuter att koppla en stolpe. Rune har varit ivrigt påhejad av folk på spåret som visat sin uppskattning.

Varje stolpe är 6 meter hög och har armatur som kommer att sprida ett varmt gult ljus.


9 november 2013
Bron över Kyrkbäcken klar för spring och rullatorer!

Byggnationen startade en lördag i september i strålande väder med hög blå himmel och värmande sol i ryggen. Avslutande dag 9 november var vädret det rakt motsatta. Det sämsta tänkbara, vått, blåsigt, kallt och allmänt otäckt. Men trotsade vädret gjorde de flitiga snickarna Olof Johansson och Andreas Magnusson med Bengt Johansson som hantlangare och Jan Hermansson som springpojke.


14 september 2013
En lördag då snickare i Rävlanda samlades för att påbörja bygget av en bro över Kyrkbäcken. Målet är att förbinda Björkelid och den östra sidan av centrala Rävlanda med naturslingan, Heden och Storån.

Bron byggs i tryckimpregnerat virke och ska bli 24 meter lång.

Bengt Johansson, för dagen arbetsledare.

Björkelid bjöd på byggfika och Christine Johansson bjöd på en fantastisk lunchbuffé.

Under dagen kunde arbetslaget även konstatera att det finns fisk i Kyrkbäcken. Stim av små små fiskar sågs vid flera tillfällen. Kanske kan det vara en fisk som kallas Äling. Andreas delade med sig av tips hur man lätt fångar dem med hjälp av en PET-flaska.


17 augusti
Många maskiner har gått över Heden senaste året. Bland annat den här. En 7-tons vält.

Den jämnar marken inför det sista lagret ytmaterial. Peter Eliasson är den skicklige föraren. Det gäller att inte stampa för hårt och inte för mjukt.6 juni 2013
Angöringen från Björkelid ner mot Kyrkbäcken påbörjas.

Dagens frivilliga denna dag som fick känna arbetets glädje var Peter Eliasson, Hans-Göran Wiksten, Roger Andersson och Katarina Nordling.

Hans-Göran och Peter i samspråk om nästa steg mot bäcken. Det gäller att få rätt lutning för rullstolar och annat som lätt får fart. Lutning 1 m på 12 m är optimalt.

Och så var det ju problemet med hur få elkabel över till andra sidan Kyrkbäcken där slingan fortsätter. Mycket att fundera över. Roger och Peter slår sina kloka huvuden ihop. Det är ju årets hittills torraste dag. Kanske man kan våga sig....     ..genom bäcken!

Tjohalopp, ta emot!

Roger på väg, bokstavligen genom Kyrkbäcken med elkabeln i högsta hugg.


1 juni 2013
I höstas lades grus på början av slingan mittemot Rävlanda skola, första lördagen i juni samlades en gäng för att göra klart sträckan med markduk och grovt grus. Dick Almén, Jan Hermansson, Torbjörn Svensson, Henrik Nordling och Katarina Nordling slöt upp med redskap och gott humör.

Så var denna delsträcka klar vad gäller grovt grus.

Nedan: Torbjörn visar Dick vilka möjligheter slingan ger. Här: skidåkning i fri stil

Jan Hermanssons traktor på behörigt avstånd i bakgrunden.


22 februari 2013
Riset blev till flis!

Kommer du ihåg när stora och små Rävlandabor gick man ur huse för att röja ris på Heden våren 2012? Nu har riset blivit till flis, både bildligt och bokstavligt.

Södra rapporterar att det blev 201 m3s grovflis och 120 m3s träddelsflis löv. Det betyder 27 463 kr till projektet. Tack alla som var med!

Härryda kommun vill också dra sitt strå till stacken och i mars kommer Skogssällskapet på uppdrag för att glesa ur området mellan Föreningsgården och Hembygdsgården. Då blir det både luftigare och tryggare för alla att vistas där.


31 januari 2013
Har du sett hur slingan börjar ta form längs Storån och Kyrkbäcken?

Många meter, svåra meter har lagts till rätta av Thomas Johansson, Rävlanda Åkeri AB som också är med och sponsrar projektet.

Grovt grus 0-150 mm har lagts i botten på de våtaste ställena, 0-32 mm ovanpå. Thomas har också släntat utsatta sträckor med matjord.

Ett klokt beslut

Det kalla vintervädret var en avgörande faktor när Roger Andersson, markansvarig i projektet tog det modiga beslutet att släppa tunga maskiner på blöta marker.

Roger är mycket nöjd med resultatet. -De flesta av de svårare partierna är nu avklarade. Återstår sträckan mellan Kyrkbäcken och Björkelid.


1 december 2012
Ytterligare dryga 350 meter grusade och klara inför vintern!

Delar av sträckan mittemot Hedgården, längs fotbollsplanen och stigen från Åvägen ner över Kyrkbäcken.

Frivilliga för dagen var Rävlandabor med skiftande bakgrund;

två grävmaskinister, en sjöman,
en hobbyodlare tillika lärare, ett kommunalråd, en mjölkbonde som egentligen är civilingenjör, en träarbetare och en markingenjör.

Den plötsliga kylan som kommit gjorde det också möjligt att lägga grus från Åvägen ner på vallen över Kyrkbäcken. Det kan ju bli lite fuktigt där vet alla som fastnat i leran i slänten.

Ett lite vanskligt projekt med tanke på den smala stigen som sträcker sig över vattnet.


25 oktober 2012

Lägg helgens träningspass på Heden
Med kort varsel har vi fått maskinhjälp till markarbete. Lördag och söndag 27, 28 oktober har vi maskiner för att schakta och grusa på Heden. Handkraft behövs också. Därför ber vi dig om hjälp den stund du kan avvara i helgen för att vara med och tillsammans forma slingan på Heden.

Målsättningen är att lägga ytterligare många meter till slingan med elkabel, markduk och grus ovanpå.

Det börjas kl 08.00 på lördag, du bestämmer själv när du kan vara med. Roger i Runna samordnar, ring 0301- 44 726, 070-586 81 52 eller maila; runna@telia.com

Ordentliga skor, uppkavlade ärmar och ett gott humör är vad som krävs.
Vill du vara med men inte fysiskt aktiv är du lika välkommen med en termos kaffe och en kaka.


16 september 2012

Markarbetet är i full gång. Nu är elkabel lagd längs med och förbi kolerakyrkogården mot Föreningsgården. När kabeln är i marken ska markduk läggas ovanpå och därefter makadam. Förhoppningen är att det ska hinnas med före vintern. Heden är sandig och lättarbetad.

Du kan också vara med! Alla behövs. Kan du gräva är det bra, att ha någon som står för glada tillrop är också välkommen. Är du utrustad med skopa, kom genast! Roger Andersson är mannen att tala med.


8 september 2012
Första grävningen uppe på Heden. 160 m kabel med fundament för lyktstolpar blev det. Kristian Börjesson med flera ägnade en ledig lördag åt att gräva för slingan på Heden. Jan Hell, Lars Uhlander, Edward Nordling, Viktor Börjesson och Katarina Nordling skyfflade Hedens mjuka sand. Grävmaskinen sponsras av Björketorps församling. Lars Uhlander berättade att när han gick i skolan på 50-talet hade man idrott på Heden. Där fanns både längdhoppsgrop och höjdhopp.

Fundament sätts på plats av Kristian och Lars.

Sanden är mjuk, trädrötterna desto segare. Kristian hanterar skopan med van hand. 25 augusti 2012 Annonsmarknan på besök. Christer Falk tog en runda så långt som grävarbetet kommit, längs med Storån och längs Kyrkbäcken.

Han fick en pratstund med Carina Lennartzon, Knud Mortensen och Peter Eliasson.


Mars 2012
Ris och Röj på Heden mars 2012. Många var med och fint blev det. Småningom blev riset till flis till ett värde av 27 463 kr. Bra jobbat!